Hiperpigmentasyon yani leke deri renginde koyulaşmayı ifade eden genel bir terimdir. Leke özellikle insanlar arası sosyal iletişimde önemli rol oynayan kozmetik problemdir ve yüz yerleşimli ise psikososyal sorun oluşturarak yaşam kalitesini kötü yönde etkiler.
Melazma yüzde görülen hiperpigmentasyonun en sık nedenidir. Melazma; deride güneş gören bölgelerde ortaya çıkan kahverengi lekeler şeklinde kendini gösterir. En sık yanaklar, burun, alın ve dudak üstünde görülür. Koyu deri tipi olanlar melazma için daha risklidir.
Gebelikle oluşan melazmaya ise ‘kloasma’ adı verilir.
Melazmanın nedeni tam olarak aydınlatılamamıştır. Kronik UV maruziyeti, genetik, gebelik, doğum kontrol hapları ve kortizon kullanımı, hormon tedavileri, bazı kozmetikler, bazı ilaçlar ve stres suçlanan tetikleyici faktörlerdir.
Melazması olan kişilerde güneş ışınları lekelerin koyulaşmasına neden olur. Bu nedenle güneşten korunma tedavinin temelidir. Güneşten koruyucular hem UVA hem de UVB’ye yönelik olmalıdır. Güneşten koruyucu kremler düzenli bir şekilde sürülmeli ve 3 saatte bir yenilenmelidir. Ayrıca şapka ve şemsiye gibi araçlar kullanılarak güneşten kaçınılmalıdır. Leke açıcı kremler, karışım kremler, kimyasal peeling, prp, mezoterapi, enzimatik maskeler ve lazerler tedavi için kullanılan yöntemlerdir.
PIH (Postinflamatuvar hiperpigmentasyon) travma, kimyasal peeling, lazer tedavisi, akne, alerjik reaksiyonlar, derinin primer inflamatuar hastalıkları, tedaviye yönelik girişimler gibi pek çok nedenle oluşan inflamasyon sonrası gelişebilir. Her deri tipinde görülebilir ancak koyu renk deride daha belirgin ve daha kalıcıdır. PIH tedavisi ise daha zordur.
Bunlar dışında Efelid(çil), Lentigo, Cafe-au-lait lekeleri, Poikiloderma, Eksojen Okronozis, travmatik tatuaj gibi hiperpigmentasyonla seyreden diğer hastalıklar da bulunmaktadır.
Dr. Derya Ök Kekeç © Tüm Hakları Saklıdır. MentWorker 2024