Egzama nedir?
Deride kaşıntı, kızarıklık, kabarma ve kuruluk ile seyreden bir grup dermatolojik hastalığa verilen isimdir.
Egzama erken dönemde deride sulantılı, küçük su kabarcıkları, kaşıntı ve kızarıklıklık şeklinde ortaya çıkabilir. Geç dönemde ise deride çatlama, kabuklanma ve kabalaşma görülür.. Egzamanın her döneminde kaşıntı eşlik edebilir.
En sık görülen egzama çeşitleri nelerdir?
1.Kontakt Egzama (kontakt dermatit): İrritan kontakt dermatite sabun, deterjan, dezenfektan, boya gibi kimyasal maddeler neden olur. Alerjik kontakt dermatit ise nikel, latex, makyaj ürünleri ve parfümler nedeniyle oluşur. Kontakt dermatit tedavisinde en önemli basamak irritasyon ve alerji yapan maddelerden uzak kalmaktır ve derinin nemlendirilmesidir. Hastalığın şiddetine ve yaygınlığına göre dermatolog tarafından krem yada sistemik tedavi verilir. Egzama tanısı klinik ile konulur. Ancak alerjik kontakt egzamada hastalığa neden olan alerjenlerin belirlenmesi için Patch Testi (Deri Yama Testi) kullanılır.
2.Seboreik Dermatit: Yağlı egzama olarak bilinir. Saçlı deri, burun kenarları, kulak arkası, kaşlarda ve gövde ön yüzde yerleşim gösterebilir. Kızarıklık, kabuklanma, kaşıntı ve pullanma şeklinde görülür. Seboreik dermatit, kronik bir hastalık olduğundan tamamen düzelme beklenmez ve ataklar şeklinde karşımıza çıkabilir. En belirgin tetikleyici faktör ise strestir. Genetik yatkınlık görülür ve bazı ilaçlar yağlı egzamayı tetikleyebilir.
3.Atopik Dermatit: Atopik dermatit; genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan, sıklıkla çocukluk çağında başlayan, vücudun belirli bölgelerinde ciltte kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık ile seyreden kronik bir deri hastalığıdır. Atopik dermatit hastalarında astım ve saman nezlesi gibi alerjik kökenli hastalıkların görülme ihtimali yüksektir. Bebeklik döneminde saçlı deri, yanaklar, kol ve bacaklarda cilt bulguları görülürken; yaşın ilerlemesiyle birlikte lezyonlar dirsekler, dizler, ense ve göz çevresinde görülür. Atopik dermatitin kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Tedavide asıl hedefimiz, klinik belirtileri kontrol altına almak ve hastanın hayat kalitesini arttırmaktır.
4.Numuler Egzama: Genellikle eller, kollar ve bacaklarda yaygınlık gösterir. Kaşıntılı dairesel lezyonlara sebep olur ve genellikle erişkinlik döneminde görünen kronik seyirli bir egzama türüdür.
5.Asteatotik Egzama: Sık banyo ve yaşlılık nedeniyle cildin kuruması, ciltteki yağ tabakaının azalması gibi nedenlerle ortaya çıkar.
6.Stres Egzaması: Strese bağlı olarak ortaya çıkan ve stres kontrol altına alınmadıkça devam eden bir egzama türüdür.
Dr. Derya Ök Kekeç © Tüm Hakları Saklıdır. MentWorker 2024