Akne ve Sivilce Tedavisi

Akne Nedir?

Akne kıl kökü ve etrafındaki sebase bezlerden oluşan pilosebase ünitenin kronik bir hastalığıdır. Akne genç nüfusun %85’ini etkiler. Her iki cinsiyette eşit olarak görülür. Akne(sivilce) klinik olarak komedon, papül, püstül, nodül ve sikatris ile karakterizedir. Oluşumunda birçok faktör rol oynar. Genetik olarak yatkın kişilerde yağ salgısının artışı, yağ bezi kanalında kalınlaşma-tıkanma, P.acnes kolonizasyonu ve inflamasyon akne oluşumunda rol oynayan faktörlerdir. Genetik yatkınlık, hormonal bozukluklar, psikolojik, çevresel ve iyatrojenik faktörler de akne gelişimine katkıda bulunur. Ergenlik döneminde artan yağ salgısı (sebum) kanalda birikerek komedon adı verilen siyah ya da beyaz noktaları oluşturur. Gözeneklerin tıkanmasında genetik faktörler kadar fiziksel faktörler de rol oynar. Fiziksel faktörler arasında sürülen yağlı kremler, sıcak hava, terleme artışı, makyaj ve uygun cilt temizleyicilerin kullanılmaması sayılabilir. 

Akne ve Sivilce Tedavisi Mümkün Müdür?

Akne çok yaygın görülen bir hastalık olmakla beraber birçok tedavi alternatifi mevcuttur. Hafif aknelerde sadece kremler yeterli olabilirken orta-ağır aknede veya hormonal aknede ağızdan hap kullanımı gerekebilir. Hastaya bağlı olarak kombine tedaviler de kullanılabilir. Kullanılan antibiyotikler, A vitamini türevi ilaçlar ve doğum kontrol ilaçları doktor kontrolünde uygulanmalıdır. Sivilce sonrası ciltte kızarıklık, leke ve skarlar (iz)kalabilir. Bunların tedavisinde kremler kullanılabilir. Bunun dışında lazer, altın iğneli radyofrekans, kimyasal cilt soyma (kimyasal peeling), enzimatik akne maskeleri de kullanılan yöntemler arasındadır. 

Unutulmaması gereken en önemli nokta; her hasta birbirinden farklıdır ve her hastanın tedavisi ayrıdır. Akne tedavisi bittikten sonra mutlaka idame tedavi verilmelidir. İdame tedavi (devam tedavisi) yeniden akne çıkmasını önler ve tedavinin verdiği iyilik halinin devamını sağlar.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin