Cilt lekeleri, deriye renk veren melanin adı verilen pigment miktarının aşırı artmasıyla oluşur. Leke oluşumunda birçok etken rol oynar ancak en önemli neden; güneş ışınlarıdır. Bunun dışında genetik yatkınlık, kadın cinsiyet, gebelik, doğum kontrol hapları gibi bazı ilaçlar, hormonlar ve cilde temas eden bazı kozmetik ürünler, akne gibi dermatolojik hastalıklar da cilt lekelerinin oluşmasına neden olabilir. Hatta bazı yiyeceklerin(kereviz, havuç, maydanoz gibi) ve bitkilerin(incir yaprakları, krizantem vs ) de lekeye neden olabileceği unutulmamalıdır.
Cilt lekeleri sıklıkla yüz bölgesinde özellikle yanak, bıyık bölgesi ve alında görülür. Ayrıca dekolte bölgesi ve el sırtında da görülebilir.
Lekeniz varsa öncelikle bir Dermatolog tarafından muayene edilmeniz gerekir. Öncelikle lekenin türüne, derinliğine ve hastanın cilt yapısına bakıyoruz. Tanıyı koyduktan sonra kişinin cildine uygun olan tedaviyi planlıyoruz. Tedavi her zaman kişiye özel olmalıdır çünkü her cilt yapısı ve her leke farklıdır. Lekeye yatkın ciltler ve lekeli ciltler için cilt bakım rutini de önemlidir. Rutininizde C vitamini serum, arbutin, kojik asit, niasinamid, traneksamik asit, azelaik asit gibi içerikler bulunmalıdır. Leke tedavisinde leke açıcı kremler, kimyasal peeling(soyma), enzimatik maskeler, PRP, Mezoterapi, Altıniğne RF, Veloce BB Lazer gibi lazer sistemleri kullanılabilir.
Ben klinik pratiğimde lekeyi tek bir tedavi yöntemiyle tedavi etmiyorum. Birkaç tedaviyi kombine edip tedavi planı oluşturuyorum.
Unutmayın!
Leke, tekrarlayabilen bir hastalık olduğundan tedavisi uzun ve zorlu bir süreçtir. Tekrarlayabilir olması nedeniyle Dermatoloğunuz ile sürekli iletişim içinde olmalısınız. Güneşten çok iyi korunmanın yanında lekeyi kontrol altında tutan ev devam ürünlerini de kullanmalısınız. Sadece güneşten korunmak yetmiyor yaşam tarzınıza da dikkat etmelisiniz.
Herkese lekesiz ve ışıl ışıl parlayan bir cilt diliyorum
Dr. Derya Ök Kekeç © Tüm Hakları Saklıdır. MentWorker 2024